Záchranná služba Košice vybudovala unikátne tréningové centrum

May 12, 2021

KOŠICE, 12. máj 2021 – Výcvik vodičov sanitiek vo virtuálnej realite priamo v kabíne sanitky, modelový byt na nácvik zásahov či virtuálny simulátor pre nácvik postupov pri hromadných nešťastiach. Aj tieto technológie sú súčasťou nového tréningového centra Záchrannej služby Košice. Záchranka sa tak v tréningovom zázemí svojich zamestnancov zaradí medzi stredoeurópsku špičku.

Len štyri mesiace prešli od prvotnej myšlienky po jej finálnu realizáciu. Záchranná služba Košice (ZSKE) už čoskoro spustí do ostrej prevádzky vlastné tréningové centrum, jediné svojho druhu na Slovensku. Slúžiť bude na sústavné vzdelávanie, výcvik a tréning lekárov, zdravotníckych záchranárov a vodičov ZSKE. V prípade záujmu sú pripravení vyhovieť aj iným poskytovateľom a ďalším zložkám integrovaného záchranného systému či školám v súvisiacich odboroch.

„Pre všetkých zdravotníkov pôsobiacich v sfére urgentnej medicíny je mimoriadne dôležitá nielen teoretická, ale aj praktická príprava. Čím viac si toho odtrénujú, tým sebavedomejšie dokážu postupovať v stresujúcich podmienkach. Práve preto sme v tréningovom centre vystavali modelový dvojizbový byt a k dispozícii je aj kompletne vybavené sanitné vozidlo. Tréningové plochy monitorujeme kamerami, aby sme si spolu s lekármi i záchranármi mohli spätne vyhodnotiť celý priebeh zásahu,“ uviedol riaditeľ pre poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti ZSKE Ladislav Neubert. V kabíne tréningovej sanitky je tiež simulátor jazdy vo virtuálnej realite na výcvik vodičov.

Dôležitou súčasťou tréningu zamestnancov záchranných zdravotných služieb je príprava na udalosti s hromadným postihnutím osôb (tzv. UHPO). Ide o hromadné nešťastia, pri ktorých sa musia precízne koordinovať všetky zasahujúce zložky. Na nácvik postupov riešenia UHPO majú v tréningovom centre ZSKE virtuálny simulátor. Súčasťou výbavy sú zdravotnícke materiály a pomôcky, tréningové figuríny, prístroje na monitoring pacienta, ale aj najmodernejšie hydraulické nosidlá či automatický kompresný systém pre stláčanie hrudníka.

„Našou hlavnou prioritou je poskytnúť pacientovi čo najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Preto vkladáme veľké úsilie nielen do vytvorenia špičkových podmienok na tréning, ale aj do ďalšieho napredovania a udržateľnosti. Toto vedenie Záchrannej služby Košice sa drží filozofie, že aj štátna príspevková organizácia vie byť produktívna a efektívna. Možno práve vďaka tomuto prístupu celý koncept oslovil aj partnerov, ktorí sa rozhodli prispieť zapožičaním prístrojov a inej výbavy, takže z pohľadu našich priamych nákladov je pomer cena – výkon úžasný. Zvlášť v pandemickej dobe jasne vidieť, aké dôležité pre celú spoločnosť je vytvorenie kvalitných podmienok na odbornú prípravu zdravotníkov v prvej línii,“ doplnil riaditeľ ZSKE Bystrík Mucha.

Spoznajte tréningové centrum EMA vo videu